Nu mai fierbe sarmalele în apă. Trucul pentru un preparat cu adevărat delicios

Nu mai fierbe sarmalele în apă. Trucul pentru un preparat cu adevărat delicios
Publicat: 24/12/2023, 16:47

De pe masa de sărbători nu poate lipsi o porție sănătoasă de sarmale, mai ales că acest fel de mâncare este unul dintre preferatele românilor.

Însă există și la acest preparat tradițional unele secrete pe care, dacă le cunoaștem, le putem folosi pentru a obține niște sarmale excelente.

De multe ori, unele persoane fierb sarmalele în apă, însă acest mod de preparare nu este cel ideal.

O rețetă veche, pe care o foloseau gospodinele pe vremuri, a devenit tot mai răspândită printre români în ultima vreme. Ea a fost notată la acea vreme de Păstorel Teodoreanu, un avocat renumit care a devenit cunoscut și pentru scrierile sale pline de umor.

Păstorel Teodoreanu a scris și o carte despre domeniul gastronomiei numită „Gastro no mice”, în paginile cărei se regăsește și o rețetă de sarmale, arată PlayTech.

„Preparația începe prin opărirea foilor de varză proaspătă cu borș. Sarmalele se fac numai cu vârful foilor. Tocătura se face din carne de bou de la coadă și carne de porc grasă. Se taie carnea în bucăți mici și se trece o dată prin mașină. Se trece apoi a doua oară prin mașină și se adaugă: un miez de pâine înmuiat în lapte, sare, piper, puțină ceapă tăiată foarte mărunt și prăjită în unt, puțină verdeață tocată mărunt (pătrunjel și mărar) și două ouă bine bătute.

Cu această compoziție se învelesc sarmalele, care nu trebuie să depășească în dimensiune o nucă de mărime mijlocie. Meșteșugul executantului constă în potriveala umpluturii. Ea nu trebuie să fie nici prea strânsă în foaia de varză (plumb), nici prea în voie (se desfac sarmalele).

Se pune pe fundul unui vas un strat de varză tăiat fin și deasupra se așează sarmalele, presărând printre ele boabe de piper negru. Deasupra sarmalelor, alt strat de varză tăiată fin. Pe straturile de varză se pot pune (nu-i indispensabil) felii de roșii și chiar ardei verde.”, descrie Păstorel Teodoreanu rețeta în cartea sa.

Ce să pui în loc de apă atunci când fierbi sarmale

Aceeași rețetă arată că apa în care fierb sarmalele ar trebui să fie înlocuită cu „zeamă de carne”. Aceasta poate fi înlocuită cu borș sau chiar cu vin, dar Teodoreanu spune că supa de carne este cea mai bună alegere.

În cartea scrisă de Păstorel Teodoreanu se dezvăluie și cu ce să înlocuiești apa în care pierb sarmalele. Acesta recomandă vinul, borșul, însă cea mai bună aromă va fi dată dacă sunt puse la fiert în zeamă de carne, până când lichidul scade la jumătate din cantitate.

După ce se iau de pe foc, sarmalele de țin într-un loc răcoros. A doua zi, se adaugă în vas, peste ele, vin și bulion și se mai pun o dată la cuptor, până când se rumenesc frumos deasupra, mai arată rețeta.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor